Bäckaskog slott

Hotellkedjor över världen
9th juni 2019

Bor du möjligtvis i en hyresrätt eller bostadsrätt? Då vet du hur det känns att ständigt befinna dig i stadsmiljö och inte ha naturen runt omkring dig. Istället för porlande bäckar och åar, sjöfåglarnas hesa skrin och skällandet från ett rådjur så lyssnar du till bruset av grannens dusch klockan tolv på natten.

Med åren så behöver alla vatten- och avloppsrör i ett hus ses över för att undvika sprickor och stora läckage. Görs inte detta kan det bli väldigt blött och kosta stora summor pengar, därför brukar fastighetsägare och bostadsrättföreningar se till att få det gjort. Stambytesgruppen.se utför stambyte i din bostad på ett bra och kvalitativt sätt till ett bra pris och du kan känna dig trygg med dina rör igen. Under tiden det viktiga stambytet pågår kan du passa på att åka iväg på en minisemester till Skåne och njuta av den vackra naturen. Oroa dig inte över boendet för pensionat och hotell i södra Sverige finns det gott om, det ena mysigare än det andra. Bäckaskog Slott till exempel.

Fantastiskt läge i norra Skåne

Bäckaskog ligger utanför Kristianstad, mellan Ivösjön och Oppmannasjön. Läget är perfekt. Vacker natur och sjöar, nära till Kristianstad samt bad, kanoting, vandringsleder och liknande. Slottet bjuder på restaurang, hotell, vandrarhem, konferensanläggning, möjlighet till att ha fester och bröllop där samt andra event och slottsträdgården innehåller en fin örtagård med medicinalväxter samt en rosenträdgård.

Från kloster till slott

Bäckaskog Slott grundades som kloster till en premonstratensorden redan på 1200-talet då Skåne var danskt. 1537 tog danska staten över klostret, klosterverksamheten flyttades och det byggdes om till ett kringbyggt slott istället. Det gavs i förläning åt bland annat ätten Brahe och sedan åt ätten Ramel.

1684 blev slottet svenskt kronogods under ledning av Karl XI och användes sedan som bostad åt uppsatta militärer eller arrenderades ut.

1845 arrenderades slottet av Oscar I och blev kungsgård. 1853 överlät han arrendet till kronprins Karl som senare blev kung Karl XV. Karl XV hade Bäckaskog fram till sin död 1872. Det finns många historier om kungens somrar i Skåne, då han tillbringade så gott som alla ungdomliga somrar på Bäckaskog. Det finns också otaliga misstankar om oäkta söner och döttrar på bygden. Kungen deltog ofta med liv och lust i bygdens olika tillställningar, skördefester och liknande.

Storjordbruk och rosor

Från år 1900 drevs Bäckaskog Slott som storjordbruk med hästuppfödning och den siste att arrendera både slott och tillhörande jordbruk var Per Åkers (Nilsson) som drev det från ca 1924 och framåt under många år.

1956 skildes slottet från jordbruket och trädgårdskonsulenten Gustaf Ferlenius arrenderade slottet. Han öppnade upp det för allmänheten och anlade rosenträdgårdar där det även forskades på vilka rosor som passade bäst i detta klimatet bland annat. Efter hans död var det ingen som var intresserad av rosor, så det avstannade, fram tills idag. De nya arrendatorerna av Bäckaskog har återupptagit rosenodlingarna igen så även om du inte planerar att stanna över natten bland de gamla slottspökena så kan du i alla fall njuta av en promenad i slottsträdgården.

culture