Pensionat nära vatten

Pensionat i Sverige
20th juli 2019

Drömmer du om att resa bort en stund, att lämna stadens puls för att bo nära vattnet i rofylld skärgårdsmiljö? I så fall finns det många trevliga och gemytliga pensionat runt om i Sverige som kan hjälpa dig att uppfylla din dröm. Pensionat Styrsö Skäret har 13 hemtrevliga rum vars atmosfär för dig hundra år bakåt i tiden. Njut av en skärgårdslunch i trädgården under sommarhalvåret, eller skäm bort dig i restaurangen om vädrets makter eller årstiden inte uppmanar till utomhusaktiviteter. Den kravmärkta och ekologiska maten hämtar både inspiration och råvaror från det ständigt närvarande havet. Restaurangen erbjuder även en vegetarisk meny samt ekologiska kötträtter ifall dagens fångst inte skulle falla på läppen. Det är lätt att ta sig till Pensionat Styrsö Skäret, som är beläget endast 15 minuter utanför Göteborg. Ett trevligt sätt att nå pensionatet är att ta skärgårdsbåten från Saltholmen.

En annan skärgårdspärla på Västkusten är Slipens hotell och pensionat på Skaftö utanför Lysekil i Bohusläns landskap. Skaftö är kanske mer känt som Saltön från Sveriges televisions populära tv-serie med samma namn. Det relativt nyöppnade pensionatet har hämtat inspiration från öns historia. Samtliga rum har en personlig koppling och är en hyllning till människor som levt och verkat på ön genom åren. Ett av rummen är tillägnat Anna-Stina, som älskade bilar och körde taxi under många år. Ett annat kallas Sanders rum, han emigrerade till Amerika men flyttade hem igen för att köra färja. Du kan även spendera en natt i roddmästarinnan Regina Anderssons rum. Närheten till havet har satt en tydlig prägel på den goda mat som serveras på restaurangen. Förutom människorna på Skaftö hyllar Slipens hotell och pensionat även kulturen och naturen. Detta märks tydligt på restaurangen som använder lokala råvaror och hämtar inspiration från bohuslänsk husmanskost.

Om du planerar att besöka kusten längst Östersjön finns det många vackra och trevliga pensionat att välja mellan. På Gotland kan du bo bekvämt på pensionatet Gula Hönan. Det fina gula trähuset har med sina gedigna trägolv, snickarglädje och vackra spröjsade fönster lockat badgäster i över hundra år. Huset ligger inbäddat i en prunkande trädgård som till stor del tillgodoser den trevliga restaurangen med alla dess råvaror. Restaurangen serverar en säsongsbetonad avsmakningsmeny och restaurangguiden White Guide tilldelade den sin mästerklassutmärkelse 2017. Efter maten, om andan faller på, kan du låna någon av pensionatets cyklar och ta en kort tur ner till havet för ett uppfriskande kvällsdopp.

culture