Nordic Choice Hotels

Hotellkedjor över världen
28th augusti 2019

Denna hotellkedja är i dag synonymt med den norska investeraren och fastighetsutvecklaren Petter Stordalen. Han äger hundra procent av Nordic Choice Hotels, som är Nordens största hotellkedja med 190 hotell och 14 000 anställda. Nordic Choice omfattar varumärkena Clarion, Comfort, Quality Hotel samt Nordic Hotels & Resorts och finns i Skandinavien och Baltikum. På senare år har Stordalen satsat stort på Göteborg och har bland annat utvecklat populära Clarion Post Hotel, beläget i det gamla posthuset på Drottningtorget.

Franchiseföretaget Nordic Choice Hotels grundades i Norge 1990 och några år senare, 1996, köpte Petter Stordalen och Christen Sveaas 34 procent vardera av företaget. Efter flera turer köpte Stordalen sedan hela företaget genom sitt bolag Home Invest. Bolaget är alltså privatägt och är inte noterat på börsen.

Nordic Choice Hotel blev första världens första rökfria hotellkedja när man förbjöd rökning på samtliga hotell 2007.

Ett av de mer kända hotellen i kedjan är Yasuragi Hasseludden i Nacka utanför Stockholm. Det är en japanskinspirerad spaanläggning som, förutom att locka badsugna weekendgäster, också är en attraktiv plats för företagskonferenser. Ett annat hotell som ingår i Nordic Chioce Hotels är Avalon Hotel på Kungsportsplatsen i Göteborg. Avalon Hotel har en spektakulär pool på taket och hotellet blev 2008 utsedd till Göteborgs vackraste byggnad.

culture