Skillnader mellan pensionat och hotell

Hotellkedjor över världen
30th januari 2020

Ordet pensionat kommer från franskans pensionnat och kännetecknas av ett enklare hotell som erbjuder logi och kost, inte sällan helpension.

Är helpension och all inclusive samma sak?

Helpension, som kan liknas lite vid hotellens “all inclusive”, motsvarar tre måltider om dagen: frukost, lunch och middag. Men helpension kan också innefatta städning och aktiviteter. När det gäller maten garanterar helpension sällan fria val av mat och dryck, utan innebär egentligen bara att någon form av mat och dryck ingår.

Det är också den största skillnaden mellan helpension och all inclusive , där det sistnämnda innefattar främst mat och dryck. Det brukar också finnas en mängd olika slags maträtter och desserter samt en rad olika läsksorter, juicer, alkoholhaltiga drycker, kolsyrat vatten, kaffe, te med mera att välja mellan.

Så skiljer sig ett pensionat från ett hotell

Den främsta skillnaden mellan ett pensionat och ett hotell är serviceutbudet. Men självklart är också läget samt storleken och stilen på rummen väldigt olika. Medan man på ett pensionat i princip förväntar sig en gammaldags och lantlig stil, där gungstolar samsas med söta kaffemuggar med tryck, vill de flesta ha ett mer modernt och stilrent hotellrum.

Ett pensionat är också mer familjärt än ett hotell, även om det finns små familjeägda hotell som nischar sig som just det. Generellt äter man alla måltider tillsammans med övriga gäster och pensionatets ägare, och ibland finns det ett sällskapsrum där man kan titta på tv, spela spel och sitta och prata.

En historisk tillbakablick

Förr i tiden förväntades gästerna på ett pensionat stanna i minst en vecka och många återvände också år efter år till samma ställe. Pensionatslivet var ganska inrutat, det fanns till och med en tid då stamgästerna bestämde var alla skulle sitta när man intog sina måltider. Ofta serverade man ett så kallat “gående bord”, ett begrepp som senare ersattes med det mer moderna ordet buffé.

Sveriges pensionat blomstrade under sent 1800-tal, något som höll i sig till mitten av nästa sekel. Många pensionat öppnades i samband med att ångbåtarna och järnvägarna började transportera allt fler resenärer och turister.

Det var väldigt vanligt att människor ifrån staden lämnade vardagen för att bo en vecka på landet, där de kunde vila upp sig och njuta av tystnaden och naturen. Ett pensionat som passar in på den beskrivningen hette Rönnebo pensionat som låg i pittoreska Trosa i Södermanlands län.

Ett annat välbesökt pensionat, som man dessutom tror kan vara Sveriges äldsta, var Alebo pensionat strax utanför Hyltebruk i Småland. Alebo pensionat byggdes 1897 som en tidstypisk byggnad, och fungerade då främst som bad- och kurhotell då det anlades precis intill ortens hälsokälla. En källa som har varit ett känt och populärt utflyktsmål ända sedan 1600-talet, och där människor än idag dricker av det klara, friska vattnet.

culture