3rd december 2019

En välkänd och etablerad hotellkedja är Scandic Hotels, nordens största hotellkedja med 280 hotell och sammanlagt 57 000 rum. Resan började för över 50 år sedan när det första hotellet, det som i dag är Scandic Hotels, öppnade 1963 i Laxå. Hotellet hette då Esso Motorby och var en innovativ anläggning med 20 rum, självservering samt en Esso-servicestation. Det var den första anläggningen av sitt slag i Sverige. Konceptet med hotell längst de svenska vägarna blev snabbt en succé och Esso Motorhotell expanderade och öppnade därefter flera hotell både i Sverige, Norge och Danmark under 1970-talet. I början av 1980-talet sålde Esso kedjan och 1984 fick den namnet Scandic Hotels. Under 1990-talet växte Scandic Hotels ytterligare och blev den största aktören på den nordiska hotellmarknaden.

År 1996 introducerades Scandic Hotels på den svenska börsen och kedjan började aktivt att miljöanpassa sina anläggningar vilket har lett till att majoriteten av hotellen i dag har miljömärkningen Svanen.

Snart fick Scandic Hotel en ny ägare. Redan fem år efter börsintroduktionen köpte Hilton ut Scandic Hotels från Stockholmsbörsen. I samband med utträdet från börsen bytte bland andra hotellet Scandic Crown namn till Hilton Stockholm Slussen. Sedan var det dags för ägarbyte igen. 2007 köpte EQT tillbaka samtliga hotell från Hilton, med undantag från Hilton Stockholm Slussen, som blev kvar inom Hilton-koncernen.

Under 2010-talet startade ett av Europas största renoveringsprojekt när närmare 1,6 miljarder kronor investerades för att renovera och modernisera 40 hotell i Sverige, Finland och Norge. 2014 köpte Scandic Hotels den ledande norska hotellkedjan Rica Hotels 73 hotell. I december 2015 introducerades återigen Scandic Hotels på Stockholmsbörsen och året därpå öppnade Scandic sitt första signaturhotell, Haymarket by Scandic, i Stockholm.

I dag finns det 280 Scandic-hotell i sex olika länder. Några kända hotell är till exempel Grand Hotel Oslo by Scandic, Palace Hotel i Köpenhamn, Scandic Grand Central och Scandic Malmen, de sistnämnda ligger båda i Stockholm.

culture