Chelsea Hotel i New York

Världsberömda hotell
27th mars 2019

Chelsea hotel i New York var ett mytomspunnet tillhåll för författare, musiker och skådespelare under mitten av 1900-talet och ett par decennier framåt. Ett otal kreativa personer har skapat konst och musik i några av hotellets 250 rum. Här har bland andra författarna Mark Twain, Dylan Thomas och Jack Kerouac bott i perioder. Musiker som Janis Joplin, Patti Smith och Madonna har vistats här och konstnären Andy Warhol har spelat in film på Chelsea Hotel. Längre tillbaka i historien bodde en del överlevande från Titanic här sedan de räddats ur vattnet.

Det fullständiga namnet är The Hotel Chelsea, men det har kommit att omnämnas som Chelsea Hotel eller bara Chelsea. Det berömda hotellet är placerat i stadsdelen Chelsea i New York, mellan Sjunde och Åttonde avenyn. Den tolv våningar höga tegelbyggnaden, som numera är ett historiskt landmärke i New York, byggdes under 1880-talet och hotellverksamheten startade 25 år senare, 1905.

Historien om det legendariska hotellet startade i mitten av 1950-talet, då Stanley Bard blev utsedd till hotellchef av sin far, en affärsman som köpt hotellet av ett konkursbo. Stanley Bard var mycket intresserad av konst och kultur och lät ibland kulturpersonligheter bo på hotellet gratis. Han lät fattiga konstnärer betala efter förmåga och tog istället rejält betalt av mer förmögna gäster. På så sätt blev Chelsea Hotel ett kreativt centrum och en bohemisk fristad där musiker och konstnärer bodde månader i sträck, ibland flera år.

Bland alla berömda gäster kan nämnas pjäsförfattaren Henry Miller, som bodde på hotellet efter skilsmässan från Marilyn Monroe. En annan var Bob Dylan, som ska ha skrivit albumet “Blonde on blonde” i ett av rummen på Chelsea Hotel. Musikern och poeten Patti Smith bodde ofta på hotellet, i början tillsammans med pojkvännen och fotografen Robert Mapplethorpe. Författaren Dylan Thomas gick ett tragiskt öde till mötes, då han sägs ha supit ihjäl sig i rum 205. 1978 skakades hotellet av en tragedi då Sex Pistols-medlemmen Sid Vicious knivhögg sin flickvän Nancy Spungen till döds i rum 100.

2007 sålde Stanley Bard hotellet och därefter genomgick det en omfattande renovering. Chelsea Hotel återöppnade 2019 i en helt ny skepnad och endast minnet av det legendariska bohemhotellet finns kvar i dag. Dess betydelse för populär- och musikhistorien framkom tydligt då den gamla dörren till Bob Dylans hotellrum såldes på auktion för 1,1 miljoner kronor 2018.

culture