Trump International Hotel and Tower

Hotellkedjor över världen
25th december 2018

Affärsmannen Donald Trump, numera USA:s president, har haft många strängar på sin lyra. Innan han blev president var han vd för multinationella Trump Organization, som bland annat äger flera lyxiga hotell runt om i världen under varumärket Trump International and Tower. Trump Organization har också renoverat och sålt vidare flera legendariska hotell på Manhattan i New York.

Ett av de första hotellen Trump tog sig an var The Commodore på Manhattan i New York 1978. Tillsammans med hotellkedjan Hyatt renoverade han det konkursfärdiga hotellet och döpte om det till Grand Hyatt Hotel. I denna veva täcktes den gamla hotellfasaden med glasplattor, vilket gör att hotellet numera liknar en modern skyskrapa. Knappt tjugo år senare sålde Trump sin halva andel av hotellet med stor förtjänst. I dag finns planer på att riva Grand Hyatt Hotel för att göra plats åt nya byggnader.

Mot slutet av 1980-talet köpte Trump ett annat klassiskt hotell på Manhattan, lyxhotellet Plaza Hotel. Hotellet, som är ett landmärke i New York, är byggt i fransk renässansstil och invigdes 1907. I dag är byggnaden ett nationellt kulturminnesmärke. Trump renoverade hotellet tillsammans med sin dåvarande fru, Ivana Trump, men sålde det när paret gick skilda vägar i mitten av 1990-talet.

I dag äger Trump Organization hotell i bland annat Las Vegas och Chicago. Trump International Hotel Las Vegas färdigställdes 2008, är 64 våningar högt och innehåller 1 282 rum. Längst upp tronar 46 lyxiga taksviter. Bakom den guldpläterade glasfasaden återfinns restauranger, spa och fitnesscenter. Trump International Hotel Chicago ligger i en skyskrapa vid Chicago River och innehåller affärer, parkeringshus, hotellrum och andelslägenheter. När hotellet byggdes 2009 var det USA:s fjärde högsta byggnad.

culture