Burj Al Arab i Dubai

Världsberömda hotell
13th oktober 2018

Lyxhotellet Burj Al Arab ligger i Dubai, Förenade Arabemiraten och invigdes i december 1999. Namnet Burj Al Arab betyder “Arabernas torn” och hotellet ingår i den internationella lyxhotellkedjan Jumeriah. Hotellet har marknadsförts som världens enda sjustjärniga hotell, men Burj Al Arab är egentligen bara femstjärnigt, om än lyxigare och mer påkostat än de flesta andra hotell. När hotellet invigdes var det, med sina 321 meter och 60 våningar, världens högsta fristående hotell, ett rekord som det inte längre besitter.

Hotellet ligger på en konstgjord ö och står på 230 betongpelare som är nedsänkta fyrtio meter under marken. Trots sin enorma storlek har Burj Al Arab bara 202 rum. Det beror på att hotellet inte har några standardrum utan endast sviter. De minsta sviterna är 169 kvadratmeter stora, medan de största mäter hela 780 kvadratmeter. Bakom hotellet ligger en enorm terrass, som sträcker sig 100 meter rakt ut i Persiska viken. Den 10 000 kvadratmeter stora terrassen har fyra bubbelpooler, 126 solsängar och 24 lyxiga dagbäddar. Vidare har hotellet en 600 kvadratmeter stor sötvattenpool med en bar du kan simma in i för att avnjuta en iskall drink. Lite längre ut ligger en lika stor saltvattenspool som, till synes, sömlöst smälter ihop med havet utanför.

Burj Al Arab hyser flera exklusiva restauranger. Längst upp i hotellet ligger Al Muntaha, där du både kan njuta av god mat mat och en underbar utsikt. Härifrån ser du ut över hela Dubai och du kan även se Palm Jumeriah, det spektakulära byggnadsverket som är en konstgjord ö i form av en palm. Du kan också besöka Al Mahara, en av de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna i Dubai. Här får du känslan av att äta under vatten, eftersom restaurangen har ett enormt akvarium från golv till tak som rymmer närmare en miljon liter vatten.

culture